Herstel Neurologie 01 Laan 7

Fysiotherapie biedt uitkomst bij valpreventie voor ouderen

Veel ouderen kampen met een onstabiel gevoel als ze staan of bewegen. Hierdoor zijn veel 65-plussers bang om te vallen. Zonde! Fysiotherapie, en dan met name geriatrische fysiotherapie in combinatie met cursussen valpreventie, kunnen worden ingezet om weer met zelfvertrouwen te bewegen. Hoe fysiotherapie helpt bij valpreventie voor ouderen?

Geriatrische fysiotherapie

Geriatrische fysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie dat zich richt op ouderen. Bij Laan 7 is één van de belangrijke pijlers binnen de geriatrische fysiotherapie, behandeling gericht op vallen bij ouderen. Onze enthousiaste therapeuten, die speciaal hiervoor zijn opgeleid en zijn aangesloten bij Valnet en VeiligheidNL, helpen ouderen dagelijks om het valrisico te verkleinen en over hun angst voor vallen heen te komen. Hoe zij dit doen, dat lees je hieronder. 

Valscreening

Wanneer een patiënt al eens is gevallen, of als er is sprake is van valangst dan wordt een valscreening uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken naar wat de mogelijke oorzaken van het vallen kunnen zijn. We geven vooral aandacht aan de balans, leefomgeving, voeten, valangst, voeding, spierkracht, medicatie en duizeligheid. Op basis hiervan wordt een individueel behandelplan samengesteld, waarbij de behandelingen zowel bij Laan 7 als bij u aan huis kunnen plaatsvinden. Wilt u liever in een groep aan de slag, dan bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan de Balans valpreventie cursus.

Ervaring valpreventie voor ouderen Laan 7 

“Mijn naam is Netty Holtkuile. Ik ben 86 jaar en woon in Geldrop. Bij Laan 7 werken we samen aan de volgende doelen: leren opstaan als ik gevallen ben, beter in balans blijven en hier bewust mee bezig te zijn.

Ik ervaar persoonlijk een duidelijke verbetering waarin ik geen angst meer ervaar en meer vertrouwen om zelfstandig te kunnen opstaan. Ik ervaar bij Laan 7 gezelligheid en enthousiasme en de behandeling is doeltreffend.”

Cursus valpreventie voor ouderen

Deze 10-weekse valpreventie cursus is interessant voor mensen die eerder gevallen zijn, last hebben van valangst en/of als er specifieke aanknopingspunten uit de valscreening komen. Deze actieve cursus vindt plaats in groepsverband en is bovenal gericht op;

•  het vergroten van het bewustzijn van uw valrisico;

•  het verbeteren van spierkracht en reactievermogen;

•  het verminderen van het risico op vallen.

Tijdens de valpreventie cursus worden er verschillende oefeningen gedaan gericht op kracht, balans en reactievermogen. Ook worden verschillende valgevaarlijke situaties uit het dagelijks leven nagebootst. Daarnaast komen er sport- en spelactiviteiten aan bod om het zelfvertrouwen terug te winnen. 

Valangst verminderen?

Kampt u met veelvuldig vallen of valangst en wilt u deze verminderen? Boek dan een kennismakingsgesprek of schrijf u in voor de cursus valpreventie.

Plan een kennismakingsgesprek

Meer informatie over valpreventie

Binnen Laan 7 werken we met een team van specialisten rondom het valpreventie bij ouderen. De fysiotherapeut, huisarts, ergotherapeut, podotherapeut en diëtiste werken samen bij fysiotherapie voor ouderen.

Informatie valpreventie cursus