Laan7 Elketeurlinckx Selectie Socialmedia 20

Je rug kraken bij een manuele fysiotherapeut: waarom zou ik?

Bij manuele fysiotherapie richten wij ons op het beter laten bewegen van gewrichten. Deze vorm van fysiotherapie wordt vooral ingezet bij klachten zoals lage rugpijn. Door middel van ‘manipulatie’, ook wel kraken genoemd, wordt de pijn verlicht. Maar wist je dat het bij deze manipulatie niet echt hoeft te kraken om effect te hebben? Alles over het laten kraken van je rug door een manueel fysiotherapeut lees je hier.

Kraakt een manueel therapeut alleen maar?

Het kraken is een veel gebruikte behandelingsvorm die je binnen de manuele fysiotherapie terugvindt. Maar let op: dat is niet het enige dat een manueel therapeut doet. Hij of zij past mobilisatietechnieken toe om de gewrichtsfunctie weer te optimaliseren. Hierbij is vooral het combineren van technieken en oefeningen erg belangrijk. Bij lage rugpijn is juist de combinatie van kraken met oefentherapie het meest effectief.


Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut heeft na zijn of haar opleiding fysiotherapie een driejarige master vervolgopleiding gevolgd. Deze opleiding is vooral gericht op de wervelkolom, gewrichten en spierpeesapparaat. Zo heeft de manueel therapeut een hoge mate van kennis van het bewegingsapparaat. Bovendien beheerst hij of zij meerdere onderzoeks- en behandeltechnieken, zoals het kraken. Hiervan pluk jij bij een pijnlijke onderrug de vruchten.  

Is kraken gevaarlijk?

Een vraag die wij vaak krijgen is of kraken risico’s met zich meebrengt? Het manipuleren, oftewel het kraken, is een behandeling die door een geschoolde manueel therapeut wordt uitgevoerd. Uiteraard wordt deze behandeling alleen toegepast als hier een indicatie voor is. Zodra je een geschoolde manueel therapeut laat screenen of er een indicatie voor een manipulatietechniek is en of dit passend is bij jou situatie, zijn er nagenoeg geen risico’s aan verbonden. Het grootste gevaar is dat patiënten het kraken als een toverkunst gaan zien. Daarom is het belangrijk te weten dat kraken altijd een onderdeel van een bredere behandeling is.

Waarom je soms ‘knak’ hoort

De ‘knak’ of ‘krak’ ontstaat doordat er, door manipulatie, een vacuümverplaatsing binnen het gewricht optreedt. Er wordt kracht uitgeoefend in de geblokkeerde bewegingsrichting. Het knakkende geluid dat je kunt horen heeft te maken met de luchtdruk in het gewricht. Wordt er druk op het gewricht uitgeoefend - en wordt deze druk snel heel hoog - dan knappen de gasbubbels in het kapsel van het gewricht als het ware uit elkaar. Deze gasbubbels bevinden zich over het algemeen te midden van de gewrichtsvloeistof, die het gewricht soepel houdt. Gelukkig maar, het knakkende geluid betekent niet dat er iets kapotgaat of verplaatst wordt.

Voordelen kraken

Door je lage rug bij rugpijn, als onderdeel van een behandeling, te laten kraken profiteer je van twee belangrijke voordelen, namelijk: de pijn wordt snel verlicht en het gewricht kan soepeler bewegen. Uiteraard kijkt de manueel therapeut welke behandelvorm het beste past bij jou, je klacht en je beperkingen.

Meer info?

Lees meer over manuele therapie.

Fysiotherapie bij nek- en rugklachten

Auteur


Iris Hagelaar

Allround fysio & manuele fysiotherapie i.o.

Lees meer over Iris