Wat is een sportblessure?
Bij het trainen en sporten gebruiken we onze botten, pezen, gewrichten en spieren; het bewegingsapparaat. Hoe meer je traint hoe sterker je lijf en dus dit bewegingsapparaat wordt. Sterker worden betekent toename in spiermassa, ze worden dikker. Ook de botten en pezen worden steviger en de gewrichten soepeler. Een sportblessure ontstaat door overbelasting (chronische blessure) of plotseling door een val of trap van een ander (een acute blessure).
Hoe voorkom je een blessure?
Dit heeft alles te maken met de juiste begeleiding en opbouw van je trainingsprogramma. Mensen gaan te snel te ver rennen, zonder gebruik te maken van een goed hardloopschema. Of gaan zonder warming-up vol gas het voetvalveld op. ‘Maar het voelde tijdens het rennen zo goed,’ horen wij vaak. Helaas ervaart je lichaam dat toch vaak anders, maar wat als ik je vertel dat je veilig kunt sporten, mits je het verantwoord opbouwt?
Zoals voor alles geldt: doe het met mate en bouw op, bij voorkeur onder begeleiding. Te snel progressie willen zien; zoals een halve marathon afleggen of spiermassa creëren, zorgt voor overbelasting.
Dat enthousiasme om te sporten is natuurlijk geweldig, alleen realiseer je dat je lichaam moet wennen aan de sportbelasting. Nagenoeg alle sporten bieden fysieke of online ondersteuning aan bij het trainen. Een cursus hardlopen, een personal trainer of fitnesscoach bij de sportschool; maak daarvan gebruik!