Herstel Long Vaat 01 Laan 7

Fysiotherapie voor longklachten, hart- en vaataandoeningen

Samen werken aan meer lucht!

Heeft u een longaandoening? Dan bent u bij Laan 7 aan het juiste adres. Laan 7 is al 15 jaar gespecialiseerd in het uitvoeren van fysiotherapie voor longklachten. Daarnaast zijn we aangesloten bij het longnetwerk van het St. Anna ziekenhuis en van het Catharina Ziekenhuis. Hierdoor kunnen wij u voorzien van hoogwaardige, specifieke medische fysiotherapie. 

Aandacht voor jouw welzijn

Onze mensen kijken naar uw welzijn met visie. Vanuit een totaalbenadering bereiken we samen dat u minder lichamelijke klachten en beperkingen ervaart in uw dagelijks leven. Dit doen we door naar uw specifieke situatie te kijken en hierop een persoonlijk behandelplan te maken. Hierbij is aandacht voor voldoende beweging een belangrijk aspect.

Alle aandacht voor bewegen. Dat is Laan 7.

Dsc 2694

Aandacht voor bewegen. Dat is Laan 7.


Bij longaandoeningen is bewegen van groot belang. Een actieve leefstijl met inspanningstraining heeft aangetoonde positieve effecten. Uw spierkracht en inspanningscapaciteit nemen toe en de kortademigheid vermindert. U gaat zich beter voelen, ervaart minder lichamelijke klachten en kunt meer aan.

Laan 7 werkt op een betrokken manier samen met longartsen, longverpleegkundigen, praktijkondersteuners en huisartsen in de regio. De gedreven fysiotherapeuten van Laan 7 hebben een speciale opleiding genoten. Zij zijn in staat om u op een deskundige manier te adviseren, stimuleren en te begeleiden bij het verminderen van de beperkingen die u ondervindt ten gevolge van uw longaandoening.

Bewegen lijkt wellicht moeilijk door de beperkingen die u door uw longaandoening ondervindt. De deskundige fysiotherapeuten van Laan 7 zoeken samen met u naar een verantwoorde en effectieve manier van trainen, want meer bewegen geeft lucht!


Programma's & Behandeling

De behandeling zorgt ervoor dat uw spieren sterker worden en dat u uw uithoudingsvermogen verbetert. Ook ademhalings- en hoesttechnieken komen aan bod. Zo raakt u minder snel vermoeid, herstelt u sneller na een infectie en voelt u zich minder benauwd met uw longaandoening. Samen gaan we uw lichamelijke klachten te lijf met onze medische fysiotherapie behandelingen. 

De programma's van Laan 7 zijn opgebouwd volgens vaste protocollen en gebaseerd op de meeste recente behandelrichtlijnen. Alle programma's hebben een "kop en een staart" en bestaan uit verschillende onderdelen die naadloos op elkaar zijn afgestemd.

Uw zorgvraag is ons uitgangspunt. Er zijn dan ook verschillende mogelijkheden voor een medische fysiotherapie behandeling. Dit is afhankelijk van uw lichamelijke klachten en het doel dat u voor ogen heeft. U kunt bij ons terecht voor:

  • Eenmalig beweegadvies op maat, met een korte follow up
  • Testen en meten van uw inspanningsvermogen en van de ademspierkracht
  • Beweegprogramma gericht op het verbeteren van het inspanningsvermogen voor mensen met de longaandoening COPD met milde/matige en ernstige klachten
  • Beweegprogramma gericht op het behoud van het herwonnen inspanningsvermogen na een revalidatieprogramma in het ziekenhuis of revalidatiecentrum
  • Beweegprogramma voor patiënten met de longaandoening COPD gericht op educatie & gedragsverandering en het aanleren van gezond beweeggedrag


Samen gaan we voor meer lucht!

Herstel long vaat Laan 7

Meten van de ademspierkracht

Wij beschikken in de praktijk over een digitale PowerBreathe, waarmee we de MIP (maximale inademingsspierkracht) kunnen meten. Het testen van de ademspierkracht doen wij bij longpatiënten die bij ons onder behandeling zijn, maar kan ook bij patiënten met een longaandoening die elders in behandeling zijn.

Wanneer uit de test blijkt dat de kracht van de ademspieren te zwak is, dan starten wij met u een oefenprogramma om deze spieren te versterken.

Gedurende dit programma meten wij geregeld of de kracht verbeterd. Ademspiertraining is een effectieve methode om kortademigheid te verminderen, de inspanningscapaciteit te verbeteren en de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarnaast verbetert ademspiertraining het adempatroon bij COPD patiënten.

Dsc 2074

Gesuperviseerde Looptraining

Samen werken aan een betere doorbloeding in de benen!

Heeft u etalagebenen? Dan bent u bij Laan 7 aan het juiste adres.
Laan 7 is al 8 jaar gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met vaataandoeningen. Etalagebenen is de volksterm voor symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden, ofwel claudicatio intermittens.
Hierbij voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking.

Daarnaast zijn we aangesloten bij het Claudicatio netwerk van het St. Anna ziekenhuis en van het Catharina Ziekenhuis. Hierdoor kunnen wij u voorzien van hoogwaardige, specifieke fysiotherapeutische zorg als hulp bij uw vaataandoening. 

Aandacht voor jouw welzijn

Onze mensen kijken naar uw welzijn met visie. Vanuit een totaalbenadering bereiken we samen dat u minder beperkingen ervaart in uw dagelijks leven. Dit doen we door naar uw specifieke situatie te kijken en hierop een persoonlijk behandelplan te maken. Hierbij is aandacht voor voldoende beweging een belangrijk aspect.

Alle aandacht voor bewegen. Dat is Laan 7.
 

Nut van looptherapie

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met vaataandoeningen zoals claudicatio intermittens (of etalagebenen) is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden bij een vaataandoening. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), lijken de resultaten aanzienlijk beter.

Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere lichamelijke klachten te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

ClaudicatioNet geeft u duidelijkheid over waar en bij welke fysiotherapeut bij u in de buurt goede kwaliteit gesuperviseerde looptherapie wordt gegeven.

Het woord looptherapie geeft al aan dat we iets anders bedoelen dan (sportief) wandelen. Met looptherapie bedoelen we lopen in een stevige wandelpas. Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u minimaal 5 keer per week, maar het liefst dagelijks traint, bij voorkeur drie keer per dag, en dit minimaal 3 tot 6 maanden volhoudt.

In het begin krijgt u 2 – 3 keer per week begeleiding van uw fysiotherapeut, maar uiteindelijk zal de medische fysiotherapie afgebouwd worden (indien uw conditie dit toelaat) en gaat u steeds meer zelfstandig trainen. Door telkens door te lopen tot net voor u uw maximale loopafstand heeft bereikt, kan uw loopafstand vergroot worden.

De fysiotherapeut kan u hierbij helpen en zal in eerste instantie uw bewegingsmogelijkheden met u bespreken en samen met u een persoonlijk en gestructureerd trainingsprogramma samenstellen om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

Voor het behoud van het verkregen resultaat is het zeer belangrijk om een actieve levenstijl te ontwikkelen en te onderhouden. Naast het verbeteren van uw loopafstand zal mede door de begeleiding van een gekwalificeerde fysiotherapeut uw uithoudingsvermogen en uw looppatroon worden verbeterd, en uw mogelijke angst voor inspanning worden overwonnen. Vooral het looppatroon is van belang.

Om pijnklachten te omzeilen bij vaataandoeningen, gaan veel mensen op een andere geforceerde manier lopen.

Uw fysiotherapeut kan u helpen een gezond looppatroon aan te leren.