Symptomen
De ziekte van parkinson is een complexe ziekte die veel zichtbare en onzichtbare symptomen met zich meebrengt.
Voorbeelden hiervan zijn:
traag bewegen, stijfheid, beven, overbeweeglijkheid, on/off periodes, blokkeren, verminderde balans en vallen.
Hierdoor is het soms moeilijker om te gaan zitten of opstaan, de juiste lichaamshouding aan te nemen, gevoel van verminderde balans bij activiteiten, reiken en grijpen bij zelfverzorging of huishoudelijke activiteiten, korte of lange afstand lopen is vaak moeilijker, waarbij starten, stoppen, draaien en de snelheid een probleem is.
Hiernaast is vaak de concentratie en het geheugen ook aangedaan.
Fysiotherapie bij parkinson is zowel belangrijk in de vroege fase, als midden en late fase, waarbij er al langer parkinson bestaat.
Doelstellingen bij parkinson fysiotherapie
Het belangrijk actief te blijven, veel te bewegen en kracht en conditie te bevorderen. Dat is ook het doel van de parkinson fysiotherapie oefeningen.
Het behouden en verbeteren van activiteiten zijn ook belangrijk, zoals lichaamshouding, reiken en grijpen, de balans, transfers en het lopen.
Zo lang mogelijk zelfstandig blijven en het bewust worden van de lichaamshouding, verbetering van balans, waardoor minder valangst en minder valincidenten bij uitvoering van activiteiten en verbetering van het lopen (snelheid en veiligheid).
Dit kan geoefend worden, door gebruik te maken van cognitieve bewegingsstrategieën en cues, en aandacht te schenken aan balans, conditie en spierkracht. Dat is wat we samen gaan doen bij parkinson fysiotherapie.