Yoga Laan 7

Hatha Yoga & Yoga Nidra

Sinds een aantal jaren is Dorothé enthousiast met yoga bezig (met name hatha yoga, advaita, kinderyoga en stoelyoga).

In 2018 hoopt zij de vierjarige yogadocentenopleiding Samsara in Bunnik af te ronden.

“Ik ben yoga gaan doen omdat het bezig zijn met andere mensen, zowel in werk als privé, veel energie vraagt en ik merk dat ik mezelf daarbij nogal eens uit het oog verlies."

Yoga helpt mij om dichter bij mijn eigen kern te komen, zuiverder te voelen waar het allemaal echt om gaat, en beter in mijn vel te komen, met meer rust in mijn hoofd.” 

Het woord “Yoga” is afkomstig uit het Sanskriet (oude indiase taal) en betekent letterlijk “juk”, wat staat voor vereniging en verbinding. Het woord “Hatha” is een samenstelling van de woorden Ha (zon) en Tha (maan) en verwijst aldus naar het evenwicht tussen twee polariteiten (tegenpolen). 

Hatha yoga betekent zoveel als verbinding tussen zon en maan, de vereniging van twee tegenpolen die verbinden tot een eenheid. De verbinding of een evenwicht tussen uitersten komt heel vaak tot uitdrukking, niet alleen in de yoga maar in ons dagelijks leven, denk bijvoorbeeld aan het mannelijke en het vrouwelijke, beweging en onbeweeglijkheid, pijn en genot, in- en uitademing, inspanning en ontspanning, enz. 

Om evenwicht te creëren zijn er in de yoga de asana’s (lichaamshoudingen), die worden toegepast om souplesse, kracht, flexibiliteit en balans te ontwikkelen in het lichaam. In hatha yoga worden lichaamsbeweging, houdingen, adem- en ontspanningsoefeningen met elkaar verbonden door de aandacht te richten op lichaam en geest.

Hatha yoga leert de mens te leven in harmonie en evenwicht met zichzelf en zijn omgeving. De moderne mens leeft steeds meer naar buiten gericht. Terwijl hij de wereld buiten steeds beter leert kennen, vervreemdt hij meer en meer van zichzelf. Yoga stelt zich ten doel de mens weer met zichzelf te verbinden. Om dit doel te bereiken biedt yoga lichamelijke oefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatietechnieken, die voor iedereen begrijpelijk en uitvoerbaar zijn. 

Yoga Nidra is een speciale krachtige techniek uit de Yoga waarbij je leert om bewust tot diepe ontspanning te komen. Veel mensen denken dat ze aan het ontspannen zijn wanneer ze neerploffen op een stoel met een kop koffie, de krant lezen of de televisie aanzetten. Toch komt je systeem hierbij niet helemaal tot rust. Het zijn slechts afleidingen. Je brein wordt namelijk nog steeds geprikkeld door alles wat er om je heen gebeurt. Echte ontspanning bevindt zich pas ver daarachter. 

Voor echte diepe ontspanning moet je bewust blijven. Dit is Yoga Nidra; Een staat van dynamische slaap. Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toe gewerkt.


Yoga Nidra bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet. Yoga betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’. En Nidra betekent ‘slaap’. Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau.

Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen. Doordat je bewustzijn zich naar binnen keert, weg van alle prikkels, maar ook weer niet in slaap-modus komt, komt het juist in een hele vruchtbare staat.

Wanneer deze ontspanning compleet is, is je ontvankelijkheid heel groot. Wanneer je bewustzijn in contact is met al je zintuigen, is je ontvankelijkheid veel minder.

In een begeleide Yoga nidra wordt je door verschillende stadia heen geleid. Je ligt de hele les op je rug in ontspanning.

Plan gerust een gratis proefles om Yoga binnen Laan 7 te ervaren.

Je kunt ook vrijblijvend kennismaken met de yogadocenten: bel of mail hiervoor naar Laan 7 en geef aan met wie je een kennismaking wilt plannen. 

Contact opnemen